Wij weten dat het moeilijk kan zijn je publiek bij een presentatie te houden. Niet voor niks hebben wij daarom het interactieve stemsysteem Avint ontwikkeld. Maar buiten het inzetten van een stemsysteem zijn er uiteraard nog veel meer tips & tricks om de aandacht van het publiek te winnen. Wil jij er zeker van zijn dat je een indrukwekkende presentatie geeft? Gebruik onze Do’s en Dont’s!

Do! Zorg voor een goede voorbereiding
Hoe logisch het ook is, het kan niet genoeg benadrukt worden. Iemand zonder goede voorbereiding is onzeker en niets is zo vervelend als een twijfelaar zien presenteren. Ken je verhaal en laat zien dat jij er alles vanaf weet.

Don’t! Begin je presentatie nooit met: “Hallo, ik ben ….”
Je verwacht het niet. Het is immers belangrijk dat je jezelf voorstelt, maar een eerste indruk geef je maar één keer. Start je presentatie met een opvallende quote, vraag of originele afbeelding. Dit verrast het publiek. Je hebt hun aandacht meteen te pakken en uiteindelijk wordt je presentatie beter onthouden.

Do! Gebruik beelden ter ondersteuning
Eén beeld zegt meer dan duizend woorden. Een cliché, maar het klopt wel. Laat niet te veel tekst zien, maar zorg voor enkele duidelijke afbeeldingen. Je publiek vindt dit fijner om te zien en kan de informatie zo makkelijker verwerken.

Don’t! Sta nooit stil tijdens je presentatie
Een presentatie geef je niet alleen met je mond, maar met je hele lichaam. Maak daar dan gebruik van. Ondersteun je woorden met gebaren en maak oogcontact om iedereen erin te betrekken. Blijf wel stabiel staan. Ga niet de hele tijd heen en weer lopen. Zo is het niet alleen leuk om te horen, maar ook leuk om te zien.

Do! Zorg voor interactie
Een presentatie is geen monoloog, maar een dialoog. Vraag daarom het publiek naar hun mening en leg stellingen voor. Laat een discussie ontstaan zodat je publiek een bijdrage kan leveren. Daarvoor is het gebruik van een interactief stemsysteem, bijvoorbeeld Avint, zeer geschikt. Met een stemsysteem kan je onder andere vragen stellen, stellingen voorleggen en om reacties uit het publiek vragen. Dit is makkelijk te implementeren door middel van je eigen smartphone.

Don’t! Leer de presentatie niet uit je hoofd
Ga een presentatie niet letterlijk uit je hoofd leren. Dit komt onnatuurlijk over op het publiek. Een goede voorbereiding is belangrijk, maar het moet niet ongewoon lijken. Een professionele oplossing is het gebruik van memoblaadjes. Zet hier geen uitgeschreven zinnen op, maar steekwoorden. Zo voorkom je dat je gaat voorlezen.

Do! Gebruik je hulpmiddelen op de juiste manier
Hulpmiddelen kunnen waardevol zijn, maar laat ze geen afbreuk doen aan je presentatie. Ga een PowerPoint niet volzetten met tekst en laat geen filmpje van tien minuten in een presentatie van een kwartier zien. Zorg voor een juiste mix, bijvoorbeeld een paar afbeeldingen met PowerPoint en Avint, of een Prezi in combinatie met een flipchart. Zorg ervoor dat het overzichtelijk blijft en niet te druk wordt.

Don’t! Ga niet voor het publiek staan voordat de presentatie begint
Als er bij binnenkomst al iemand klaar staat om te presenteren kan er een spanning ontstaan. Blijf voor aanvang van je presentatie aan de zijkant staan, heet gasten welkom of maak een klein praatje. Wanneer iedereen zit loop je naar de presentatieplek. Zo is er een duidelijke opkomst en ziet het publiek dat de presentatie begint.

Deze presentatietips zullen uw presentatie optimaliseren. Experimenteer met deze tips en vind de mix die jou het beste past. Een goed voorbereide presentatie met interactie die met zekerheid wordt gegeven is de beste manier om een boodschap en verhaal over te brengen naar het publiek. Zoek naar de optimale combinatie van houding, hulpmiddelen en inhoud en word een professional in presenteren.

Om interactie aan een presentatie toe te voegen, bieden wij Avint aan. Nu is er de mogelijkheid om dit GRATIS uit te proberen. Klik daarvoor hier.

Start typing and press Enter to search

Vanaf heden bieden wij enkel nog onze Avint Pro diensten aan. Heeft u nog een Avint Web abonnement? Neem dan contact op met info@avint.nl

 

Scroll Up